ISO 22000:2005
Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων
Το ISO 22000:2005 είναι διεθνές πρότυπο που καθορίζει τις απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Εκδόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) το 2005 και ενσωματώνει τις:
-
απαιτήσεις του HACCP
-
απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας
-
γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης
δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, πρότυπο ασφάλειας τροφίμων.
Το πρότυπο απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή:
-
στον πρωτογενή τομέα (εκτροφή ζώων, παραγωγή φυτικών προϊόντων)
-
στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών)
-
σε οργανισμούς / επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση και
-
σε οργανισμούς/επιχειρήσεις που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (προμηθευτές υλικών συσκευασίας, εξοπλισμού, προϊόντων καθαρισμού, πρόσθετων υλών, απεντομώσεις – μυοκτονίες κλπ)
Τα σημαντικότερα οφέλη για την επιχείρηση από την πιστοποίηση κατά ISO 22000:2005 είναι:
-
η τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία
-
η εναρμόνιση με κοινά αποδεκτές πρακτικές παραγωγής τροφίμων
-
η μείωση των αστοχιών και ο εντοπισμός των εσφαλμένων πρακτικών
-
η ετοιμότητα της επιχείρησης στην αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων
-
το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών για τα προϊόντα της επιχείρησης
-
η συνεχής βελτίωση της επιχείρησης
-
το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά